Τι είναι το πρότυπο Atex;

Τι είναι το πρότυπο Atex;

Το πρότυπο Atex αναφέρεται σε μια ολόκληρη ομάδα εξοπλισμού που πληροί τους κανονισμούς για τον εξοπλισμό ασφαλείας σε χώρους που εκτίθενται σε δυνητικά εκρήξιμες ατμόσφαιρες. Τοποθετώντας πιστοποιημένα κατά Atex αντιεκρηκτικού τύπου λουκέτα LOTO, προστατεύετε τους εργαζομένους σας, μια υποχρέωση του εργοδότη σύμφωνα με τον Εργατικό Κώδικα.

Το πρότυπο Atex: ορισμός

Ο κανονισμός Atex (ATmosphères EXplosibles) δημιουργήθηκε από δύο ευρωπαϊκές οδηγίες:

- Η πρώτη αφορά τον εξοπλισμό που προορίζεται για χρήση σε ζώνες ATEX και τα χαρακτηριστικά του.

- Η δεύτερη επικεντρώνεται στην ασφάλεια των εργαζομένων στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 42/2003 για τη “βελτίωση της προστασίας της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων που είναι δυνατόν να εκτεθούν σε κίνδυνο από εκρηκτικές ατμόσφαιρες”, ορίζεται πως ο εργοδότης οφείλει να αξιολογεί τους ειδικούς κινδύνους που οφείλονται σε εκρηκτικές ατμόσφαιρες, να συντάσσει και να ενημερώνει το έγγραφο προστασίας από εκρήξεις – μελέτη ΑΤΕΧ.

Πράγματι, αυτό θεωρείται επαγγελματικός κίνδυνος για τους εργαζόμενους. Όπως συμβαίνει με κάθε επαγγελματικό κίνδυνο, θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή οι απαραίτητες λύσεις για την προστασία των εργαζομένων.

Συνεπώς, ο εργοδότης πρέπει να προβεί σε αξιολόγηση του κινδύνου έκρηξης στην εταιρεία για να εντοπίσει τους πιθανούς χώρους όπου μπορεί να δημιουργηθούν εκρηκτικές ατμόσφαιρες. Οι θέσεις αυτές υποδιαιρούνται στη συνέχεια σε διάφορες ζώνες:

- 0, 1 ή 2 για τα αέρια ,

- 20, 21 ή 22 για τις σκόνες.

Οι διάφορες ζώνες Atex

Για να επιλέξετε τον κατάλληλο εξοπλισμό LOCKOUT TAGOUT για τις επικίνδυνες περιοχές της επιχείρησής σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά τους, ώστε να επιλέξετε ένα συμβατό μοντέλο.

Για τα αέρια:

- Η ζώνη 0 είναι ένας χώρος όπου η εκρηκτική ατμόσφαιρα υπάρχει μόνιμα, για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή συχνά. Πρόκειται για χώρο όπου εύφλεκτες ουσίες αναμειγνύονται με τον αέρα υπό μορφή αερίου, ατμού ή ομίχλης.

- Η ζώνη 1 είναι παρόμοια, αλλά ο κίνδυνος είναι μόνο περιστασιακός.

- Η ζώνη 2 είναι η ζώνη όπου ο κίνδυνος αυτός δεν εμφανίζεται κατά την κανονική λειτουργία. Πρόκειται για βραχυπρόθεσμο κίνδυνο.

Για τη σκόνη:

- Η ζώνη 20 αναφέρεται στην παρουσία εκρηκτικής ατμόσφαιρας με τη μορφή νέφους εύφλεκτης σκόνης στον αέρα, είτε συνεχώς, είτε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είτε συχνά.

- Η ζώνη 21 είναι παρόμοια, αλλά ο κίνδυνος είναι μόνο περιστασιακός.

- Η ζώνη 22 είναι η ζώνη όπου ο κίνδυνος αυτός δεν εμφανίζεται κατά την κανονική λειτουργία. Πρόκειται για βραχυπρόθεσμο κίνδυνο.

Για να αποφύγετε τον κίνδυνο έκρηξης, είναι σημαντικό να επιλέγετε εξοπλισμό LOTO συμβατό με τον τύπο της ζώνης που προσδιορίζεται.

Ασφαλείς συναλλαγές

Σε ασφαλές περιβάλλον της τράπεζας Πειραιώς ή με τη χρήση Paypal.

Δωρεάν Αποστολή

Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 40€

Εξυπηρέτηση πελατών

Απαντάμε άμεσα στις απορίες σας, στο τηλ: 215 215 5175, ή στο email μας

Tutorials

Δείτε tutorials από ειδικούς και μάθετε για τα προϊόντα μας.

Άτοκες δόσεις

2 άτοκες δόσεις για αγορές άνω των 200€