Μπάρες στήριξης: επιλογή και χαρακτηριστικά

Πώς θα επιλέξετε και θα τοποθετήσετε μια μπάρα στήριξης;

Η μπάρα στήριξης είναι ένα απλό αξεσουάρ που προσφέρει άνεση και ασφάλεια στα σπίτια όπου κατοικούν ηλικιωμένοι ή άτομα με μειωμένη κινητικότητα, αλλά και σε χώρους όπου υπάρχει κίνδυνος γλιστρήματος ή πτώσης. Κάνει ασφαλέστερη τη μετακίνηση και ευκολότερο το κάθισμα ή σήκωμα, σε μπάνια, τουαλέτες και άλλους χώρους.

Ακολουθούν οι συμβουλές μας για τη σωστή επιλογή και την εγκατάσταση μιας χειρολαβής στήριξης.

Ποια είναι η λειτουργία της μπάρας στήριξης;

Μια χειρολαβή στήριξης αποτρέπει τον κίνδυνο πτώσης στο σπίτι παρέχοντας υποστήριξη στις παρακάτω ενδεικτικές περιπτώσεις:

  • Ορισμένες απλές μετακινήσεις εντός της οικίας,

  • Μπαίνοντας ή βγαίνοντας από το ντους ή την μπανιέρα,

  • Κάθισμα στην τουαλέτα και στη συνέχεια σήκωμα ξανά.

Η χειρολαβή είναι μια συσκευή εύκολη στην εγκατάσταση και απλή στη χρήση που βελτιώνει την καθημερινότητα και την ασφάλεια για τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Είναι επίσης ένα πρακτικό αξεσουάρ που βοηθά ηλικιωμένους με δυσκολίες στην κίνηση, να κινούνται μέσα στο σπίτι τους με μεγαλύτερη ευκολία. Οι πτώσεις αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και τραυματισμών στις μεγαλύτερες ηλικίες. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να εξοπλίσετε το σπίτι σας για να αποφύγετε τον κίνδυνο ατυχημάτων που προκαλούνται πχ από το γλίστρημα σε χώρους με υγρό πάτωμα και για να διευκολύνετε την καθημερινή σας ζωή. Τέλος, η εγκατάσταση μιας μπάρας μπορεί να είναι χρήσιμη και για μικρά παιδιά, καθώς τα εμποδίζει να γλιστρήσουν όταν βρίσκονται ή καθώς εισέρχονται και εξέρχονται από την μπανιέρα ή το ντους.

Πώς να επιλέξω μια μπάρα στήριξης;

Υπάρχουν διάφορα μοντέλα, υλικά και μήκη χειρολαβών στήριξης ώστε να καλύπτουν κάθε είδους ανάγκη. Για να κάνετε τη σωστή επιλογή, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός που επιλέγεται είναι κατάλληλος για τη χρήση και για τον χρήστη για τα οποία προορίζεται.

Κύρια σημεία που πρέπει να εξετάσετε

Όταν επιλέγετε μια μπάρα στήριξης, πρέπει να ελέγξετε ότι είναι ικανή να αντέξει το βάρος του ατόμου που τη χρησιμοποιεί, χωρίς κίνδυνο να λυγίσει, να σπάσει ή να αποκολληθεί. Επιλέξτε, λοιπόν, ένα ανθεκτικό υλικό, όπως ανοξείδωτο ατσάλι, και σταθερή βάση στερέωσης.

Τις περισσότερες φορές, οι μπάρες στήριξης στερεώνονται με πείρους και βίδες, γεγονός που εγγυάται καλό κράτημα και βέλτιστη ασφάλεια. Προσοχή στις χειρολαβές με βεντούζες, οι οποίες μπορεί να αποκολληθούν εύκολα από το βάρος του χρήστη, ιδιαίτερα αν είναι κακώς στερεωμένες. Σε ένα μπάνιο ή σε εξωτερικούς χώρους, η χειρολαβή πρέπει να είναι ανθεκτική στην υγρασία. Γι' αυτό το ανοξείδωτο ατσάλι είναι το ιδανικό υλικό για χώρους με υγρασία.

Η διάμετρος και το μήκος της μπάρας στήριξης είναι ακόμα δύο σημαντικά κριτήρια. Η διάμετρος πρέπει να επιτρέπει το εύκολο πιάσιμο της μπάρας με το χέρι. Επομένως, η επιλογή εξαρτάται από το μέγεθος της παλάμης του χρήστη. Το μήκος της ράβδου εξαρτάται ουσιαστικά από τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύετε να τη χρησιμοποιήσετε και από το σημείο όπου θα εγκατασταθεί. Μια κοντή μπάρα είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθεί ως χειρολαβή για να σηκωθείτε όρθιοι ή να τραβηχτείτε. Μια μακρύτερη μπάρα θα χρησιμοποιηθεί ως χειρολαβή για τη μετακίνηση εντός του χώρου, όπως σε ένα διάδρομο ή μια σκάλα.

Το είδος της μπάρας που θα εγκαταστήσετε ανάλογα με τις ανάγκες σας

Υπάρχουν διάφοροι τύποι μπάρας στήριξης. Οι πιο δημοφιλείς είναι οι ευθείες, οι γωνιακές ή οι ανακλινόμενες χειρολαβές.

χερι που κραταει μια μπαρα στηριξης τοποθετημενη στον τοιχο

Μια ευθεία μπάρα χειρολαβής που εγκαθίσταται οριζόντια χρησιμοποιείται γενικά για την υποβοήθηση στην κίνηση. Μία μικρή σε μήκος μπάρα που εγκαθίσταται κάθετα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χειρολαβή για να στήριξη σε ένα σκαλοπάτι ή για να μπείτε ή να βγείτε από την μπανιέρα. Τέλος, μια μπάρα που εγκαθίσταται παράλληλα σε μια σκάλα με λίγα σκαλοπάτια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απλή χειρολαβή.

Μια γωνιακή χειρολαβή μπορεί να έχει γωνία 90 ή 135 μοιρών. Αυτός ο τύπος χειρολαβής είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για μπανιέρες, ντους και WC. Η γωνία 135 μοιρών διευκολύνει το σήκωμα από καθιστή θέση, με την στήριξη του χεριού στο γωνιακό τμήμα.

Μια αναδιπλούμενη μπάρα στήριξης είναι εξαιρετικά πρακτική στην τουαλέτα. Σας βοηθά να σηκωθείτε από το κάθισμα στηριζόμενοι στον οριζόντιο βραχίονα. Μετά τη χρήση, ο βραχίονας μπορεί να αναδιπλωθεί και να αποθηκευτεί κατά μήκος του τοίχου χωρίς να καταλαμβάνει χώρο και να εμποδίζει.

Πώς θα εγκαταστήσω μια χειρολαβή στήριξης;

Ύψος και θέση εγκατάστασης

Στις εγκαταστάσεις που είναι ανοικτές για το κοινό, υπάρχει ένα βασικό πρότυπο που καθορίζει το ύψος στο οποίο πρέπει να τοποθετούνται οι χειρολαβές. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακριβείς κανόνες για τα σπίτια. Για να καθορίσετε το ύψος στο οποίο πρέπει να εγκατασταθεί μια χειρολαβή, είναι καλύτερο να λάβετε υπόψη το ύψος του χρήστη.

Για να βρείτε το σωστό σημείο τοποθέτησης μιας χειρολαβής σε ένα ντους, μπανιέρα, WC ή διάδρομο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε κάποιες προσομοιώσεις με το άτομο που θα χρησιμοποιεί τις συσκευές. Αυτές οι προσομοιώσεις θα σας βοηθήσουν να βρείτε τη σωστή θέση και το σωστό ύψος για ασφαλή και άνετη χρήση.

Ασφάλιση της μπάρας στήριξης

Για να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα, μια μπάρα ανύψωσης ή στήριξης πρέπει να είναι πολύ καλά στερεωμένη στο σημείο τοποθέτησης. Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι η μπάρα δεν θα μπορεί να ξεκολλήσει όταν ο χρήστης στηριχθεί σε αυτήν με όλο του το βάρος. Επομένως, θα πρέπει να ελέγξετε εκ των προτέρων αν ο τοίχος στον οποίο σκοπεύετε να στερεώσετε τη συσκευή είναι αρκετά ισχυρός ή αν χρειάζεται να ενισχυθεί εκ των προτέρων.

Παρόλο που υπάρχουν μπάρες που στερεώνονται  με βεντούζα, θεωρούμε ότι είναι ασφαλέστερο να στερεώσετε μια χειρολαβή με ισχυρή τοποθέτηση και στερέωση στον τοίχο με βίδες. Σε ένα μπάνιο ή WC με πλακάκια, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι τα εξαρτήματα στερέωσης δεν τοποθετούνται στους αρμούς των πλακιδίων. Τέλος, για ένα ελκυστικό φινίρισμα, οι μπάρες συνοδεύονται από ειδικά καλύμματα που κρύβουν τις βίδες.

Για να εξοπλίσετε το σπίτι σας ή το σπίτι ενός αγαπημένου σας προσώπου, θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από λαβές στήριξης στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Fernand. Εάν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την επιλογή ή την τοποθέτηση των χειρολαβών σας, οι ειδικοί μας θα χαρούν να σας εξυπηρετήσουν και να σας παρέχουν χρήσιμες συμβουλές.

Ασφαλείς συναλλαγές

Σε ασφαλές περιβάλλον της τράπεζας Πειραιώς ή με τη χρήση Paypal.

Δωρεάν Αποστολή

Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 40€

Εξυπηρέτηση πελατών

Απαντάμε άμεσα στις απορίες σας, στο τηλ: 215 215 5175, ή στο email μας

Tutorials

Δείτε tutorials από ειδικούς και μάθετε για τα προϊόντα μας.

Άτοκες δόσεις

2 άτοκες δόσεις για αγορές άνω των 200€