Πόμολα πόρτας και διακόσμηση σπιτιού

Τα πόμολα πόρτας, εκτός από λειτουργικά, είναι και διακοσμητικά στοιχεία ενός σπιτιού. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να τα επιλέξετε προσεκτικά ώστε να δημιουργήσετε ένα ισορροπημένο εσωτερικό σπιτιού, που θα είναι ευχάριστο και θα ταιριάζει στο στυλ σας. Ακολουθούν οι συμβουλές μας για να ταιριάξετε τα χερούλια της πόρτας σας με τη διακόσμησή σας.

Πώς θα ταιριάξω τα πόμολα της πόρτας με τη διακόσμησή μου

Τα πόμολα πόρτας σας επιτρέπουν να ανοίγετε και να κλείνετε όλους τους τύπους πορτών με μία μόνο κίνηση του χεριού. Πέρα από την πρακτική ανάγκη όμως, είναι από τα λίγα εκείνα στοιχεία τις πόρτας, που μπορούν να διακοσμηθούν και να προσδώσουν χαρακτήρα. Είναι, επομένως, σημαντικό, να επιλέγετε τα πόμολα με γνώμονα τόσο την αισθητική τους, όσο και τη λειτουργικότητά τους.

Επιλέγοντας το κατάλληλο πόμολο για την πόρτα

Πριν δούμε πώς να προσαρμόσετε τα πόμολα της πόρτας στον εσωτερικό σας χώρο, ας ρίξουμε μια ματιά στους διαφορετικούς τύπους πόμολων και στη χρήση τους. Κάθε μοντέλο προσφέρεται σε διάφορες παραλλαγές, σχεδιασμένες για να ταιριάζουν στις διαφορετικές χρήσεις των θυρών του σπιτιού. Επομένως, είναι σημαντικό να μην κάνετε λάθος όταν πρόκειται να αγοράσετε ένα ή περισσότερα πόμολα πόρτας.

Πόμολο πόρτας εισόδου

Το πόμολο της πόρτας εισόδου τοποθετείται στην κύρια είσοδο του σπιτιού. Μια πόρτα εισόδου ή μια πόρτα προσόψεως κλειδώνεται με κύλινδρο ασφαλείας. Όταν επιλέγετε ένα χερούλι για την είσοδο, βεβαιωθείτε ότι διαθέτει οπή υποδοχής για τον κύλινδρο.

Πόμολα πόρτας υπνοδωματίου

Για μεγαλύτερη ιδιωτικότητα, οι πόρτες του υπνοδωματίου συχνά κλειδώνουν με ένα απλό κλειδί και όχι με κύλινδρο ασφαλείας. Το χερούλι θα πρέπει επομένως να διαθέτει στο κάτω μέρος του μια απλή κλειδαρότρυπα, με οπή κατάλληλη για αυτό το κλειδί.

Πόμολα μπάνιου και WC

Και πάλι για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής, οι πόρτες του μπάνιου και της τουαλέτας στα σπίτια διαθέτουν ένα σύστημα που επιτρέπει το κλείδωμά τους από το εσωτερικό με κλείστρο ή πομολάκι που παράλληλα μας επιτρέπει το άνοιγμα από την εξωτερική πλευρά σε περίπτωση ανάγκης. Το κλείστρο θα πρέπει να υπάρχει ενσωματωμένο στην πλάκα ή στη ροζέτα του πόμολου που επιλέγετε για αυτούς τους χώρους.

Πόμολα για εσωτερικές πόρτες χωρίς κλείδωμα

Στο σπίτι ή το διαμέρισμά σας, οι διαχωριστικές πόρτες ή μεσόπορτες δεν χρειάζονται συνήθως σύστημα κλειδώματος. Για τις πόρτες αυτές υπάρχουν ειδικές κλειδαριές που λειτουργούν χωρίς κλείδωμα. Στις πόρτες αυτές δεν χρησιμοποιείται ούτε κλειδί, ούτε κύλινδρος, ούτε κλείστρο. Το πόμολο χρησιμοποιείται απλώς για να λειτουργήσει ο μοχλός ή λαβή για να ανοίξει ή να κλείσει η πόρτα. Επομένως, σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιείται ένα πόμολο χωρίς οπή για κλειδί.

Πόμολα με πλάκα ή ροζέτα: μια πρώτη διακοσμητική επιλογή

Για να προσαρμόσετε τα πόμολα της πόρτας σας στη διακόσμησή σας, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο συστήματα. Τα παραδοσιακά πόμολα αποτελούνται από ένα μοχλό χειρισμού και μια ενιαία πλάκα. Τώρα υπάρχει επιπλέον μια μεγάλη ποικιλία από πόμολα με ροζέτες, για να δώσετε μια μοντέρνα πινελιά στο εσωτερικό σας.

Πόμολα με πλάκα

Τα πόμολα με πλάκα συνοδεύονται από μια πλάκα μεταλλική που προστατεύει την επιφάνεια της πόρτας από τη φθορά και τη βρωμιά γύρω από τη λαβή και το σύστημα κλειδώματος, όπου αυτό υπάρχει. Αυτή η κάθετη πλάκα αποτρέπει τις γρατζουνιές που προκαλούνται από τη χρήση των κλειδιών ή από χτυπήματα και διευκολύνει τον καθαρισμό τυχόν σημαδιών που μένουν από λιπαρά ή βρώμικα χέρια.

Πόμολο με πλάκα σε ασημί νίκελ χρώμα πάνω σε λευκή ξύλινη πόρτα κρεβατοκάμαρας
Πόμολο με πλάκα

Πόμολα με ροζέτα

Η ροζέτα είναι ένα στρογγυλό ή τετράγωνο στοιχείο που τοποθετείται γύρω από τη βάση της λαβής. Εάν η πόρτα είναι εφοδιασμένη με σύστημα κλειδώματος, υπάρχει μια δεύτερη, χωριστή ροζέτα που τοποθετείται γύρω από το κλείδωμα. Τα πόμολα με ροζέτα είναι πιο διακριτικά από αυτά με την κλασική πλάκα και πιο μοντέρνα. Ανάλογα με το χρώμα και το φινίρισμα, μπορεί να προσθέσουν μια σύγχρονη πινελιά στη διακόσμησή σας. Είναι ένα κομψό, μινιμαλιστικό διακοσμητικό στοιχείο, ιδανικό για εσωτερικούς χώρους με καθαρές, λιτές γραμμές. Μάθετε περισσότερα για τα πόμολα με ροζέτα στο άρθρο μας εδώ.

Πόμολο πόρτας με τετράγωνη ροζέτα σε ασημί χρώμα , πάνω σε ξύλινη πόρτα δωματίου
Πόμολο με ροζέτα

Άλλα κριτήρια για την επιλογή του σωστού πόμολου

Για να βεβαιωθείτε ότι τα καινούρια σας πόμολα ταιριάζουν με την εσωτερική σας διακόσμηση, θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας τις διαστάσεις των χερουλιών, το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα, τα χρώματα και τα διαθέσιμα φινιρίσματα.

Μέγεθος και σχήμα λαβής

Οι διαστάσεις των πόμολων παίζουν σημαντικό ρόλο στην αρμονία της διακόσμησής σας. Το μέγεθος της λαβής και της πλάκας ή της ροζέτας πρέπει να είναι συμβατά και αρμονικά με το μέγεθος της πόρτας. Εάν είναι πολύ μεγάλα ή πολύ μικρά, το αποτέλεσμα θα είναι αντιαισθητικό. Οι διαστάσεις του πομόλου που θα επιλέξετε πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στο πλάτος της πόρτας.

Το σχήμα, επίσης, των πόμολων θα πρέπει να ταιριάζει με το στυλ της διακόσμησής σας. Ορισμένα πόμολα έχουν περίτεχνα σχήματα, που θυμίζουν σφυρήλατο μέταλλο, και ταιριάζουν σε ένα εσωτερικό με μάλλον παραδοσιακό ή ρουστίκ ύφος και ξύλινες πόρτες. Ομοίως, θα βρείτε λαβές με vintage περίγραμμα και διάτρητα σχήματα, οι οποίες θα δείχνουν υπέροχα σε μια ξύλινη πόρτα. Οι πλάκες και οι ροζέτες με πιο απλά σχήματα, ορθογώνιες ή στρογγυλεμένες στα άκρα, είναι πιο μοντέρνες. Ταιριάζουν απόλυτα τόσο με την κλασική όσο και με τη σύγχρονη διακόσμηση. Μια τετράγωνη ροζέτα, ταιριάζει περισσότερο σε ένα σπίτι με μοντέρνα και μίνιμαλ αισθητική.

Υλικό κατασκευής

Η επιλογή των υλικών σας επιτρέπει επίσης να προσαρμόσετε τα χερούλια της πόρτας σας στη διακόσμησή σας. Ανάλογα με το στυλ του εσωτερικού σας χώρου, μπορείτε να επιλέξετε ξύλο, ατσάλι, αλουμίνιο ή ζαμάκ. Αυθεντικό και ζεστό, το ξύλο ταιριάζει εξίσου σε έναν παραδοσιακό όσο και σε έναν σύγχρονο εσωτερικό χώρο. Στην πρώτη περίπτωση, θα το επιλέξετε για την αρμονία του με τις ξύλινες πόρτες ή τις εσωτερικές επενδύσεις. Στη δεύτερη περίπτωση, τα ξύλινα πόμολα θα προσδώσουν ζεστασιά σε έναν εσωτερικό χώρο με καθαρές γραμμές, ώστε να μην εκπέμπει μια ψυχρή αίσθηση.

Το ζαμάκ είναι ένα σύγχρονο κράμα μετάλλων, που διακρίνεται για την ελαφρότητα και την αντοχή του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πόμολων μινιμαλιστικού τύπου, τα οποία είναι οικονομικά και ταιριάζουν πολύ σε σύγχρονους εσωτερικούς χώρους.

Τέλος, οι μεταλλικές λαβές από ατσάλι, αλουμίνιο ή ακόμη και ανοξείδωτο ατσάλι συνδυάζουν στιβαρότητα και αντοχή με ποικιλία  φινιρίσματος για όλα τα στυλ εσωτερικών χώρων.

Χρώμα και φινίρισμα

Για να ταιριάξετε τα πόμολά σας με την εσωτερική σας διακόσμηση, θα πρέπει επίσης να αποφασίσετε για το χρώμα και το φινίρισμα. Οι μεταλλικές λαβές διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων: λευκή λάκα, inox, μπρονζέ, ασημί, χρυσό, νίκελ χρωμέ, διαβρωμένο ατσάλι κλπ. Ο μπρούντζος ταιριάζει απόλυτα με το αντικέ στυλ διακόσμησης και τις ξύλινες πόρτες. Το ίδιο ισχύει και για τα χερούλια από πατιναρισμένο ή “σκουριασμένο” ατσάλι, με τα ιδιαίτερα διακοσμητικά τους στοιχεία.

Για πιο μοντέρνους εσωτερικούς χώρους, θα έχετε την πολυτέλεια της επιλογής. Χειρολαβές με απλά σχήματα και σύγχρονα χρώματα είναι ιδανικές για ένα μοντέρνο ή σύγχρονο εσωτερικό.

Τέλος, υπάρχει μια σειρά από διαφορετικά φινιρίσματα, ώστε να μπορείτε να ταιριάξετε τις λαβές σας απόλυτα με τη διακόσμηση του εσωτερικού σας χώρου. Ανάλογα με το τι θέλετε, μπορείτε να επιλέξετε γυαλιστερό ή σατινέ ματ φινίρισμα ή ακόμη και “βουρτσισμένο” φινίρισμα για πιο ματ όψη.

Για να ταιριάξετε τα πόμολά σας με την εσωτερική σας διακόσμηση και την αισθητική σας, θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία μοντέλων στο κατάστημα της Fernand. Για περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με έναν από τους συμβούλους μας, ο οποίος θα χαρεί να σας δώσει πολύτιμες συμβουλές και πληροφορίες.