κύλινδρος ασφαλείας Thirard με κλειδί τοποθετημένο πάνω

Επίπεδα ασφαλείας κυλίνδρων

Η επιλογή του κυλίνδρου (αφαλού) μιας κλειδαριάς αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική επιλογή για την ασφάλεια της πόρτας. Πρόκειται για βασικό μέρος του εξοπλισμού ασφαλείας, το οποίο πρέπει να επιλεγεί με προσοχή ώστε να εξασφαλίζει το επιθυμητό επίπεδο προστασίας. Υπάρχουν διάφορα επίπεδα ασφαλείας κυλίνδρων. Ακολουθεί μια επισκόπηση των διαφόρων επιπέδων και των χαρακτηριστικών τους, που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το μοντέλο που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες σας.

Η ασφάλεια των κυλίνδρων εν συντομία

Όπως ήδη αναφέραμε, το επίπεδο ασφαλείας του κυλίνδρου σας είναι σημαντικό στοιχείο για την προστασίας του σπιτιού σας ή του επαγγελματικού σας χώρου από εισβολές και την προστασίας της κλειδαριάς σας από φθορές. Συνοπτικά, σας παραθέτουμε τα βασικότερα κριτήρια που καθορίζουν το επίπεδο της ασφάλειας ενός κυλίνδρου και το μέγεθος της προστασίας σας:

  • Το επίπεδο ασφαλείας με βάση την επίσημη ταξινόμηση (κλίμακα 1 έως 10)
  • Ο αριθμός των πείρων (μπίλιες) που συνθέτουν τον μηχανισμό του
  • Τα είδη προστασίας του κυλίνδρου κατά της διάρρηξης
  • Ο τύπος του κλειδιού

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω σημεία κατά την επιλογή ενός νέου κυλίνδρου ασφαλείας, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα βρείτε το μοντέλο εκείνο που ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες σας. Επιπλέον, η επιλογή σας θα βασιστεί στα εξής :

  • τον τύπο της πόρτας στην οποία πρόκειται να τοποθετήσετε τον κύλινδρο
  • τη θέση της πόρτας πχ εάν βρίσκεται απευθείας στον δρόμο, είναι σημαντικό να έχει ενισχυμένη ασφάλεια
  • την αξία των εμπορευμάτων ή περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται εντός των εγκαταστάσεων.

Τα 3 κύρια επίπεδα ασφάλειας κυλίνδρων

Υπάρχουν 3 κύρια επίπεδα ασφάλειας κυλίνδρων που χρησιμοποιούνται για τις κλειδαριές.

Βασική ασφάλεια

Το τυπικό επίπεδο ασφαλείας ισχύει για τους πιο βασικούς κυλίνδρους. Η προστασία είναι ελάχιστη. Αυτός ο τύπος κυλίνδρου δεν συνιστάται για πόρτες εισόδου που απαιτούν αυξημένη προστασία. Ωστόσο, είναι μια εύκολη και οικονομική λύση, ιδανική για εσωτερικές πόρτες.

Υψηλή ασφάλεια

Ένας κύλινδρος με αυξημένη ασφάλεια υπόσχεται μεγαλύτερη αντίσταση στη διάρρηξη και ιδίως στη διάτρηση. Ο μηχανισμός είναι πιο εξελιγμένος και επομένως καθίσταται πιο δύσκολο να παραβιαστεί. Πρόκειται για δοκιμασμένους και πιστοποιημένους κυλίνδρους που αποτελούν μια κατάλληλη λύση για πόρτες εισόδου.

Πολύ υψηλή ασφάλεια

Τέλος, ο κύλινδρος πολύ υψηλής ασφάλειας ή υπερασφαλείας εγγυάται ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προστασίας. Διαθέτει εξαιρετική αντοχή, καθιστώντας τον ιδανικό για την ασφάλιση των πιο ευαίσθητων θυρών.

Οι διάφοροι τύποι προστασίας κυλίνδρων

Εκτός από τα επίπεδα ασφαλείας των κυλίνδρων πόρτας, αξίζει επίσης να εξετάσετε τους διάφορους τύπους προστασίας που προσφέρει το κάθε μοντέλο.

εικονίδια στρογγυλά σε παράταξη που δείχνουν διάφορους τρόπους παραβίασης ενός κυλίνδρου και χρησιμοποιούνται για να υποδείξουν το αντίστοιχο επίπεδο προστασίας
Επάνω: Τα διαφορετικά είδη προστασίας των κυλίνδρων ανάλογα τη μέθοδο παραβίασης

 

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Προστασία κατά της διάτρησης: κύλινδρος ενισχυμένος με ατσάλινα στοιχεία που δυσχεραίνουν τη διάτρηση του κυλίνδρου, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας.
  • Προστασία κατά της παραβίασης με μικροεργαλεία ή anti-picking: με αυξημένο αριθμό πείρων και σειρών ώστε να καθίσταται αδύνατη η παραβίαση με ειδικά εργαλεία.
  • Προστασία κατά του σπασίματος: με ενισχυτική μπάρα από ατσάλι (ορατή ή αόρατη).
  • Προστασία anti-snap: κύλινδρος κατασκευασμένος ώστε να σπάει το μπροστινό μόνο μέρος του σε περίπτωση προσπάθειας αφαίρεσής του, καθιστώντας αδύνατο για τον διαρρήκτη να τον ανοίξει ή να τον τραβήξει περαιτέρω.
  • Anti-bumping: εμποδίζει την ευθυγράμμιση των πείρων και το άνοιγμα του κυλίνδρου εάν η κλειδαριά παραβιαστεί με ειδικό κλειδί ή εργαλείο.

Ασφάλεια κλειδιών

Η ασφάλεια ενός κυλίνδρου δεν εξαρτάται μόνο από την κατασκευή του ίδιου του κυλίνδρου, αλλά και από το επίπεδο ασφάλειας και προστασίας των κλειδιών τα οποία τον συνοδεύουν. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κλειδιών που προσφέρουν διαφορετικά επίπεδα προστασίας. Ακολουθεί μια επισκόπηση:

  • Το απλό κλειδί με εγκοπές είναι ένα βασικό μοντέλο. Μπορεί να αντιγραφεί ανά πάσα στιγμή με μικρό κόστος. Επομένως, η ασφάλεια που παρέχει είναι μικρή.
  • Το αντιστρέψιμο κλειδί είναι εύκολο στη χρήση, καθώς εισέρχεται στην τρύπα της κλειδαριάς και από τις δύο μεριές. Ωστόσο, παραμένει ένα κλειδί με βασική ασφάλεια, καθώς μπορεί επίσης εύκολα να αντιγραφεί.
  • Το προστατευμένο κλειδί είναι ένα αντιστρέψιμο κλειδί που δεν μπορεί να αντιγραφεί. Κατά την αγορά του κυλίνδρου εκδίδεται κάρτα ιδιοκτησίας. Η κάρτα είναι απαραίτητη κάθε φορά που ζητείται να δημιουργηθεί αντίγραφο του κλειδιού, το οποίο μπορεί να κατασκευαστεί αποκλειστικά από εξουσιοδοτημένους κλειθροποιούς.
κάρτα ιδιοκτησίας κυλίνδρου ασφαλείας της εταιρίας Thirard
Επάνω: Κάρτα ιδιοκτησία κυλίνδρου Thirard

Στο κατάστημα της Fernand θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε κυλίνδρους σε διάφορα επίπεδα ασφαλείας, τύπους κλειδιού, φινίρισμα και μεγέθη. Για κάθε απορία και πληροφορία που χρειάζεστε, οι εξειδικευμένοι εκπρόσωποί μας βρίσκονται πάντα στη διάθεσή σας, για να σας συμβουλεύσουν και να σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον κατάλληλο κύλινδρο για την πόρτα σας.

Μάθετε περισσότερα για τα κριτήρια επιλογής ενός κυλίνδρου ασφαλείας, στο άρθρο μας εδώ.