φωτογραφία που δείχνει τη συντήρηση κυλίνδρου κλειδαριάς με την εφαρμογή απευθείας λιπαντικού σε πούδρα γραφίτη της εταιρίας Thirard

Σωστή συντήρηση του κυλίνδρου της κλειδαριάς

Ο κύλινδρος ή αφαλός της κλειδαριάς είναι το πιο σημαντικό μέρος του συστήματος κλειδώματος και της ασφάλειάς σας. Για αυτό είναι σημαντικό να τον συντηρείτε σωστά και να τον προστατεύετε από τη φθορά. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε οδηγίες για σωστή συντήρηση του κυλίνδρου της κλειδαριάς σας, ώστε να αντέξει στο χρόνο και στη φθορά για το μεγαλύτερο δυνατό διάστημα και να μη χρειάζεται συνέχεια αντικατάσταση.

Γιατί πρέπει να συντηρώ τους κυλίνδρους;

Η συντήρηση ενός κυλίνδρου κλειδαριάς είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του. Ένας κύλινδρος που δεν συντηρείται μπορεί εύκολα να παρουσιάσει προβλήματα και να προκαλέσει ζημιά στο κλείδωμά σας. Αυτό μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, εάν ο κύλινδρος μπλοκάρει: στην περίπτωση αυτή, δεν θα μπορείτε να ξεκλειδώσετε και, επομένως, να ανοίξετε την πόρτα σας. Η παρέμβαση κλειδαρά θα είναι η μόνη λύση για το άνοιγμα της πόρτας, μια λύση που κοστίζει και μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην κλειδαριά.

Συνεπώς, η συστηματική συντήρηση του κυλίνδρου σας εξοικονομεί χρήματα και σας εξασφαλίζει τη διάρκεια και την εύκολη χρήση του συστήματος κλειδώματος. Σε κάθε περίπτωση, εάν το κλειδί μπλοκάρει στον κύλινδρο, αποφύγετε να το πιέζετε. Μπορεί να σπάσει μέσα στην κλειδαριά, καθιστώντας την επισκευή της ιδιαίτερα περίπλοκη και δαπανηρή. Εάν το κλειδί σας σπάσει μέσα στην κλειδαριά, το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να την αντικαταστήσετε εξ ολοκλήρου.

Οι κύλινδροι φθείρονται με την πάροδο του χρόνου εξαιτίας της συσσώρευσης σκόνης και οποιουδήποτε άλλου σωματιδίου που μπορεί να εισέλθει στο εσωτερικό τους. Τα σωματίδια αυτά παγιδεύονται στον εσωτερικό μηχανισμό και εμποδίζουν την κίνηση των πείρων (των κινούμενων στοιχείων του κυλίνδρου, που βοηθούν στο κλείδωμα και ξεκλείδωμα). Η συσσώρευση σκόνης και η συνεχής χρήση του, προκαλούν φθορά με τον καιρό, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η σωστή χρήση και λειτουργία του.

Πώς γίνεται η συντήρηση ενός κυλίνδρου ασφαλείας;

Η συντήρηση ενός κυλίνδρου περιλαμβάνει διάφορα στάδια και μεθόδους.

Σε πρώτο στάδιο, συνιστάται να ελέγχετε τακτικά τον κύλινδρό σας για να εντοπίζετε τυχόν σημάδια φθοράς, και να ενεργείτε άμεσα, ώστε να προλαμβάνετε τη βλάβη. Ενδεχόμενες δυσλειτουργίες που δηλώνουν φθορά είναι, για παράδειγμα, όταν δυσκολεύεστε να βάλετε το κλειδί στην τρύπα, όταν ο κύλινδρος δείχνει να έχει σκληρύνει ή όταν εμφανίζονται σημεία σκουριάς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, κρίνεται απαραίτητο να ενεργήσετε θετικά. Μην περιμένετε μέχρι ο κύλινδρος να μην ανοίγει, για να τον καθαρίσετε.

Για να απομακρύνετε όλα τα υπολείμματα και τη σκόνη από το μηχανισμό, ψεκάστε το εσωτερικό με πεπιεσμένο αέρα. Ο ψεκασμός με ένα λεπτό, ακριβές ακροφύσιο, έχει αρκετή πίεση ώστε αποσπάσει όλες τις ακαθαρσίες που είναι επιζήμιες για την ομαλή λειτουργία του κυλίνδρου.

Το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας καθαρισμού είναι η λίπανση του κυλίνδρου. Η χρήση ενός λιπαντικού επιτρέπει την σωστή λειτουργία του μηχανισμού του. Ο μηχανισμός ξεκλειδώνει πιο ομαλά και σωστά, και έτσι παραμένει πιο ανθεκτικός. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εισάγετε το λιπαντικό απευθείας στο εσωτερικό του κυλίνδρου χρησιμοποιώντας ένα ακροφύσιο ακριβείας. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε το λιπαντικό απευθείας στο κλειδί πριν το τοποθετήσετε στον κύλινδρο.

Πού θα βρω το κατάλληλο λιπαντικό;

Ο συχνός καθαρισμός του κυλίνδρου σας δεν αρκεί για να εξασφαλίσετε την ομαλή λειτουργία του. Είναι σημαντικό να επιλέξετε το κατάλληλο λιπαντικό, ειδικά κατασκευασμένο για χρήση σε κλειδαριές και συστήματα κλειδώματος.

Εάν χρησιμοποιήσετε ένα λιπαντικό με γράσο για τη συντήρηση μιας κλειδαριάς, μπορεί να προκαλέσετε ζημιά στον μηχανισμό. Το γράσο ενδέχεται να αυξήσει τη συσσώρευση υπολειμμάτων και σκόνης στην κέντρο του κυλίνδρου, κάνοντας την κλειδαριά να μπλοκάρει ακόμη πιο γρήγορα. Το εν λόγω λιπαντικό δεν αποστραγγίζεται , με αποτέλεσμα να συσσωρεύει σκουπιδάκια και σκόνες στο εσωτερικό του κλειδώματος.

Για τη συντήρηση του κυλίνδρου σας, επιλέξτε ένα λιπαντικό χωρίς γράσο.

χρήση λιπαντικού χωρίς γράσο της Thirard απευθείας πάνω σε κύλινδρο κλειδαριάς

Πότε πρέπει να γίνεται η συντήρηση του κυλίνδρου της κλειδαριάς;

Οι κύλινδροι πρέπει να συντηρούνται τακτικά. Φυσικά, η λίπανση όταν ο κύλινδρος είναι ήδη μπλοκαρισμένος μπορεί να βοηθήσει ώστε να ξεκλειδώσει. Ωστόσο, κάποιες φορές ενδέχεται είναι πολύ αργά και η αντικατάσταση του να είναι αναπόφευκτη.

Για να διατηρήσετε τον κύλινδρο σας σε καλή κατάσταση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα, συνιστάται η προληπτική συντήρηση. Οι περισσότεροι κατασκευαστές συμφωνούν ότι οι κύλινδροι πρέπει να καθαρίζονται και να λιπαίνονται κατά μέσο όρο τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Ενδείκνυται η συντήρηση να γίνεται μία φορά πριν ξεκινήσει ο χειμώνας και μία πριν από άνοιξη. Σε περίπτωση έκθεσης σε έντονες καιρικές συνθήκες, ενδέχεται να είναι απαραίτητη η συχνότερη συντήρηση. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να είστε ακόμη πιο προσεκτικοί σχετικά με την πιθανή εμφάνιση σκουριάς στην κλειδαριά.

Θα πρέπει επίσης, να προβείτε σε έκτακτη συντήρηση του κυλίνδρου, εάν παρατηρήσετε κάτι από τα ακόλουθα:

  • το κλειδί να μαγκώνει και να πρέπει να το πιέσετε για να φτάσει στο τέρμα
  • το περιστρεφόμενο μέρος του κυλίνδρου να κολλάει και να δημιουργείται τριβή
  • εμφανίζονται σημάδια οξείδωσης ή σκουριάς
  • ο κύλινδρος κουνιέται (στην περίπτωση αυτή, μπορείτε να τον επαναφέρεται σφίγγοντας τη βίδα στήριξης, ωστόσο αποτελεί ένδειξη ότι πρέπει να πραγματοποιήσετε έναν πλήρη έλεγχο)

Τέλος, εάν το κλειδί σας παρουσιάζει σημάδια διάβρωσης και φθοράς, είναι σημαντικό να το καθαρίσετε για να εξαλείψετε τυχόν υπολείμματα που θα μπορούσαν να εισχωρήσουν στον κύλινδρο και να τον καταστρέψουν.

Παράγοντες φθοράς του κυλίνδρου

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε ταχύτερη φθορά του κυλίνδρου ασφαλείας. Αυτοί είναι ενδεικτικά:

  • χιόνια και πάγος
  • βροχή και υγρασία
  • θαλασσινό αλάτι και αέρας
  • άμμος και σκόνη

Το κρύο είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τους κυλίνδρους, οι οποίοι γίνονται πιο εύθραυστοι σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με κίνδυνο να σπάσουν. Εάν ο αφαλός σας έχει παγώσει, μπορείτε να τον ζεστάνετε και να τον επαναφέρετε με τη χρήση ενός αναπτήρα. Δεν συνιστάται η χρήση ζεστού νερού πάνω, καθώς μπορεί να προκαλέσει σκουριά. Η καλύτερη λύση είναι η λίπανση με ένα ειδικό λιπαντικό, που θα διατηρήσει σωστή τη λειτουργία του. Σε περίπτωση που ο κύλινδρός σας έχει πιάσει πάγο, μάθετε τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε στο άρθρο μας για το πώς να ξεπαγώσετε την κλειδαριά σας.

παγωμένος κύλινδρος κλειδαριάς με τα κλειδιά πάνω στην πόρτα

Ο θαλασσινός αέρας και η υγρασία μπορούν επίσης, να προκαλέσουν ζημιά στην κλειδαριά σας. Εάν το σύστημα κλειδώματός του χώρου σας είναι εκτεθειμένο σε αυτές τις συνθήκες, πολύ σύντομα θα παρουσιάσει σκουριά. Επομένως, καλό θα ήταν να επιλέξετε έναν κύλινδρο από υλικά ανθεκτικά σε εξωτερικές συνθήκες και στη διάβρωση.