χρηματοκιβώτιο που λειτουργεί με κωδικό

Χρηματοκιβώτιο: πώς επιλέγω;

Ένα χρηματοκιβώτιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την ασφάλεια των προσωπικών σας πολύτιμων αντικειμένων. Κοσμήματα, έγγραφα, χρήματα, και άλλα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, φυλάσσονται εύκολα και αποτελεσματικά και παραμένουν προστατευμένα από κλοπές και διαρρήξεις.

Πριν κάνετε την αγορά σας και επενδύσετε σε ένα χρηματοκιβώτιο, είναι σημαντικό να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις και να λάβετε υπόψη σας ορισμένα κριτήρια για να επιλέξετε το κατάλληλο χρηματοκιβώτιο για εσάς.

Για να επιλέξετε λοιπόν το σωστό χρηματοκιβώτιο, πρέπει να εξετάσετε τα παρακάτω σημεία:

  1. Το μέγεθος του χρηματοκιβωτίου.
  2. Το βάρος του χρηματοκιβωτίου.
  3. Το είδος της εγκατάστασης.
  4. Τον τύπο κλειδώματος.
  5. Το επίπεδο ασφαλείας.

1. Το μέγεθος του χρηματοκιβωτίου

Το μέγεθος και ο όγκος είναι τα πρώτα κριτήρια που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή ενός χρηματοκιβωτίου. Για την επιλογή του κατάλληλου μεγέθους, είναι σημαντικό να υπολογίσετε πρώτα το μέγεθος, τον όγκο και την ποσότητα των αντικειμένων που θέλετε να φυλάξετε σε αυτό. Έπειτα, θα πρέπει να μετρήσετε το σημείο και τον χώρο στον οποίο θα τοποθετήσετε το χρηματοκιβώτιο.

Για παράδειγμα, εάν σκοπεύετε να φυλάσσετε μόνο σημαντικά έγγραφα, είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα μικρό σε όγκο κιβώτιο. Από την άλλη, εάν θέλετε να αποθηκεύσετε μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως φορητούς υπολογιστές, κουτιά κοσμημάτων, επιλέξτε ένα μεγαλύτερο χρηματοκιβώτιο.

Βεβαιωθείτε επιπλέον από πριν, ότι το άνοιγμα της πόρτας είναι αρκετά μεγάλο ώστε να χωράνε να περάσουν τα αντικείμενα που πρόκειται να τοποθετήσετε. Επομένως, πρέπει να αξιολογήσετε τις ανάγκες σας και τη χρήση που επιθυμείτε, προκειμένου να επιλέξετε το χρηματοκιβώτιο που σας ταιριάζει καλύτερα. Σε περίπτωση αμφιβολίας, είναι καλύτερο να προτιμήσετε ένα χρηματοκιβώτιο με μεγαλύτερη χωρητικότητα.

Επιπλέον, εξετάστε το διαθέσιμο χώρο στο σπίτι σας για την αποθήκευσή του. Διαλέξτε ανάμεσα στα πιθανά σημεία που μπορεί να τοποθετηθεί, και μετρήστε τις διαστάσεις, ώστε να βεβαιωθείτε ότι όχι μόνο θα χωράει επαρκώς, αλλά και ότι θα μπορεί να παραμένει διακριτικά τοποθετημένο.

χρηματοκιβώτιο Thirard με κωδικό που είναι τοποθετημένο πάνω σε ράφι γραφείου δίπλα σε ένα μπλε ντοσιέ

2. Το βάρος του χρηματοκιβωτίου

Ανάλογα με τον σημείο εγκατάστασης του χρηματοκιβωτίου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε εκ των προτέρων το συνολικό του βάρος. Το βάρος του χρηματοκιβωτίου θα καθορίσει όχι μόνο τη θέση του, αλλά και την επιλογή μεταξύ ενός εντοιχιζόμενου ή ενός επιδαπέδιου χρηματοκιβωτίου.

3. Τύπος εγκατάστασης

Ανάλογα με το μέγεθος και το βάρος του χρηματοκιβωτίου, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ένα εντοιχιζόμενο χρηματοκιβώτιο ή ένα επιδαπέδιο χρηματοκιβώτιο. Και οι δύο τύποι έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τα οποία καλό είναι να γνωρίζετε πριν κάνετε την επιλογή σας.

Το εντοιχιζόμενο χρηματοκιβώτιο

Το χρηματοκιβώτιό σας μπορεί είτε να ενσωματωθεί είτε στο πάτωμα είτε σε τοίχο, ανάλογα με την επιθυμία σας. Κατά γενικό κανόνα, τα εντοιχιζόμενα χρηματοκιβώτια τοποθετούνται με αυτόν τον τρόπο για να παραμένουν κρυφά και καλυμμένα, και έτσι να μην εντοπίζονται εύκολα. Το πάχος του τοίχου ή του δαπέδου πρέπει να είναι επαρκές για να επιτρέπει τη σωστή τοποθέτηση και ενσωμάτωση του χρηματοκιβωτίου. Κατά την μέτρηση, είναι προτιμότερο να υπολογίσετε τουλάχιστον 15 cm επιπλέον από τις εξωτερικές διαστάσεις του χρηματοκιβωτίου σας.

Το επιδαπέδιο χρηματοκιβώτιο

Κατά την τοποθέτηση του χρηματοκιβωτίου σας, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε τσιμεντένιο δάπεδο ή τοίχο ή ράφι που να αντέχει το βάρος. Εάν έχετε ξύλινο δάπεδο, προσθέστε ένα μεταλλικό φύλλο κάτω από το χρηματοκιβώτιο.

Πριν επιλέξετε ένα επιδαπέδιο χρηματοκιβώτιο, να γνωρίζετε ότι είναι πιο δύσκολο να το κρύψετε. Επομένως, είναι σημαντικό να βιδώσετε το χρηματοκιβώτιό σας με ασφάλεια στον τοίχο και το δάπεδο χρησιμοποιώντας ούπα και κατάλληλες βίδες, ώστε να αποτρέψετε την απόσπασή του από διαρρήκτες.

4. Ο τύπος κλειδώματος

Υπάρχουν 4 τύποι ασφαλούς κλεισίματος:

  • Το χρηματοκιβώτιο με κλειδί: σε αυτήν την περίπτωση το χρηματοκιβώτιό σας διαθέτει κλειδαριά και μπορεί να ανοίξει μόνο με τη χρήση κλειδιού.
  • Με κλειδί και μηχανικό συνδυασμό: για να ανοίξετε το χρηματοκιβώτιο, πρέπει να πληκτρολογήσετε τον σωστό συνδυασμό και να χρησιμοποιήσετε το κλειδί.
  • Χρηματοκιβώτιο με συνδυασμό: για να ξεκλειδώσετε και να ανοίξετε το χρηματοκιβώτιο, πρέπει να πληκτρολογήσετε τον κωδικό στο ειδικό πληκτρολόγιο που βρίσκεται στην πόρτα.
  • Με κλειδί και ηλεκτρονικό συνδυασμό: για να ανοίξετε το χρηματοκιβώτιο, πρέπει να πληκτρολογήσετε τον κωδικό στο ηλεκτρονικό πληκτρολόγιο και να χρησιμοποιήσετε το κλειδί.

5. Το επίπεδο ασφάλειας

Τέλος, όταν επιλέγετε ένα χρηματοκιβώτιο, πρέπει να εκτιμήσετε το επίπεδο ασφάλειας που θα χρειαστείτε. Αυτό μπορεί εύκολα να καθοριστεί ανάλογα με την αξία που έχουν τα αντικείμενα ή τα έγγραφα που πρόκειται να αποθηκεύσετε σε αυτό.

Υπάρχουν 3 βασικά κριτήρια που καθορίζουν το επίπεδο ασφαλείας ενός χρηματοκιβωτίου:

  • Το είδος προστασίας που προσφέρουν
  • Ο τύπος ενίσχυσης των τοιχωμάτων και της πόρτας
  • Τα εφαρμοζόμενα πρότυπα και η πιστοποιήσεις που φέρουν.

Το είδος προστασίας

Η πόρτα αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό μέρος του χρηματοκιβωτίου και το κυριότερο σημείο θωράκισής του. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχει κατασκευαστεί ώστε να προστατεύεται από το πριόνισμα/κόψιμο ή το άνοιγμα με εργαλεία. Για την εξακρίβωση της ασφάλειας της πόρτας ενός χρηματοκιβωτίου, λαμβάνεται υπόψη το υλικό, το πάχος, αλλά και ο αριθμός των πύρων που χρησιμοποιούνται.

Ο τύπος ενίσχυσης

Για να αποτραπεί η εισχώρηση λεπίδας μεταξύ του περιβλήματος και της πόρτας, η τελευταία μπορεί να εξοπλιστεί με επιπλέον ενισχύσεις που εμποδίζουν τη καταστροφή της πόρτας και των μεντεσέδων που τη στηρίζουν. Για περισσότερη αντοχή κατά των διαρρήξεων, συνιστάται η χρήση παχύτερου πλαισίου και πόρτας.

Τα πρότυπα και οι πιστοποιήσεις

Ευρωπαϊκό Πρότυπο EN14450: Τα ανθεκτικά χρηματοκιβώτια ελέγχονται κατά την κατασκευή, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα όπως το EN 14450. Κατά τον έλεγχο γίνονται δοκιμές διάρρηξης από τεχνικούς με σχετικές γνώσεις και εργαλεία, ώστε να πιστοποιηθεί η αντικλεπτική τους λειτουργία και η προστασία τους από διάφορες μεθόδους διάρρηξης.

Ευρωπαϊκό Πρότυπο EN1303: Το πρότυπο ΕΝ1303 εφαρμόζεται στους κυλίνδρους ασφαλείας και τα κλειδιά τους, και καθορίζουν το βαθμό και το επίπεδο ασφάλειας της κλειδαριάς, αξιολογώντας την αντοχή και την αντίστασή τους σε επιθέσεις.