σπασμένο κλειδί μπροστά σε κύλινδρο κλειδαριάς ασφαλείας πάνω σε πόρτα

Σπασμένο κλειδί στην κλειδαριά

Οι περισσότερες κλειδαριές ασφαλείας είναι πλέον με έναν κύλινδρο ή αφαλό. Παρόλο που οι κύλινδροι είναι ασφαλείς, μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα αν είναι πολύ παλιοί ή αν το κλειδί έχει φθαρεί. Έτσι, καθώς ανοίγετε ή κλείνετε την πόρτα σας, μπορεί να βρεθείτε με ένα σπασμένο κλειδί,  με το ένα κομμάτι στο χέρι σας και το άλλο κολλημένο στην τρύπα της κλειδαριάς. Πριν καλέσετε έναν κλειδαρά για να σας βοηθήσει, μπορείτε να δοκιμάσετε τις οδηγίες που θα βρείτε παρακάτω και να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε μόνοι σας το σπασμένο κλειδί από την κλειδαριά σας.

Πώς αφαιρώ ένα σπασμένο κλειδί από την κλειδαριά;

Σε περίπτωση επομένως, που το κλειδί σας έχει κοπεί και παραμένει μέσα στην κλειδαριά, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

Επαναφέρετε τον κύλινδρο στη σωστή θέση

Ίσως έχετε ήδη παρατηρήσει ότι όταν ο κύλινδρος βρίσκεται σε κανονική λειτουργία, δεν μπορείτε να αφαιρέσετε το κλειδί από την κλειδαριά αν αυτή δεν βρίσκεται στην ανοιχτή ή την κλειστή θέση. Αν το κλειδί σας έχει σπάσει μέσα στην κλειδαριά, εξακολουθεί να ισχύει το ίδιο.

Το πρώτο βήμα πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε προσπάθεια για την εξαγωγή του κλειδιού είναι να επαναφέρετε τον κύλινδρο στη σωστή θέση. Για τους κυλίνδρους europrofile με αντιστρέψιμο κλειδί, η θέση στην οποία συνήθως βγάζετε το κλειδί σας είναι οριζόντια. Για κυλίνδρους με το κλασικό κλειδί με εγκοπές, είναι η κατακόρυφη.

Εάν η κλειδαριά δεν είναι στη σωστή θέση και το σπασμένο κομμάτι του κλειδιού παραμένει μέσα στην εγκοπή της κλειδαριάς, μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε το άλλο κομμάτι του κλειδιού ώστε να περιστρέψετε με αυτό το ρότορα (το στρογγυλό μέρος) του κυλίνδρου. Τοποθετήστε το κομμάτι από το σπασμένο κλειδί σας μέσα στην εσοχή και θα μπορέσετε να γυρίσετε τον κύλινδρο στην κατάλληλη θέση. Εάν το σπασμένο κομμάτι βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια του κυλίνδρου ή προεξέχει από αυτήν, η λύση αυτή δεν προσφέρεται, καθώς με την μέθοδο αυτή είναι πιθανό να σπρώξετε το κομμάτι πιο μέσα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κατσαβίδι ή λεπτό εργαλείο για να γυρίσετε τον κύλινδρο. Προσέξτε ιδιαίτερα να μην προκαλέσετε ζημιά στον κύλινδρο. Μόλις ο κύλινδρος βρεθεί στη σωστή θέση, μπορείτε να προχωρήσετε και να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το σπασμένο κλειδί από την κλειδαριά σας, ακολουθώντας τα επόμενα βήματα.

Σπασμένο κλειδί που προεξέχει από την κλειδαριά

Ο ευκολότερος τρόπος για να αφαιρέσετε ένα σπασμένο κλειδί από μια κλειδαριά είναι όταν έστω και ένα μικρό κομμάτι του κλειδιού προεξέχει από τον κύλινδρο. Στην περίπτωση αυτή, μπορείτε να θεωρήσετε τον εαυτό σας τυχερό μέσα στην ατυχία σας. Όσο κι αν δεν είναι ποτέ ευχάριστο να βρίσκεστε κλειδωμένοι μέσα ή έξω από το σπίτι σας, θα μπορέσετε σύντομα και εύκολα να βγείτε από αυτήν τη δύσκολη θέση.

Το σημαντικότερο είναι να βρείτε το κατάλληλο εργαλείο που χρειάζεστε για να πιάσετε και να βγάλετε το κομμάτι του κλειδιού. Στις περισσότερες περιπτώσεις ένα απλό τσιμπιδάκι ή τσιμπίδα, είναι αρκετό. Μια πένσα με επίπεδη μύτη θα κάνει επίσης το κόλπο. Αν βρίσκεστε έξω από το σπίτι σας, ζητήσετε βοήθεια από έναν γείτονα – πιθανότατα θα έχει αυτό που χρειάζεστε στο σπίτι. Διαφορετικά, πηγαίνετε στο πλησιέστερο σούπερ μάρκετ και αγοράστε ένα απλό τσιμπιδάκι.

Σπασμένο κλειδί στο ίδιο επίπεδο με την κλειδαριά

Αν το κομμάτι του κλειδιού που έχει κολλήσει μέσα δεν εξέχει, αλλά βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την κλειδαριά, τότε και εδώ μπορείτε να αφαιρέσετε το σπασμένο κομμάτι από την κλειδαριά αρκετά εύκολα. Φυσικά, η πένσα ή το τσιμπιδάκι δεν θα είναι η μόνη λύση σε αυτή την περίπτωση. Θα πρέπει πρώτα να βρείτε μια μεγάλη βελόνα ή ένα ισοδύναμο μυτερό αντικείμενο. Ένα ψαλίδι με λεπτή μύτη μπορεί επίσης να σας βοηθήσει. Θα χρειαστείτε επιπλέον τσιμπιδάκι και σε αυτή την περίπτωση.

Μόλις βρείτε αυτά τα δύο εξαρτήματα, θα μπορέσετε να αφαιρέσετε το σπασμένο κλειδί από την κλειδαριά σας. Εισάγετε το μυτερό άκρο της βελόνας ή του ψαλιδιού ανάμεσα στο κλειδί και την άκρη του ρότορα, δηλαδή του περιστρεφόμενου μέρους του κυλίνδρου. Εκεί υπάρχει πάντα ένα μικρό κενό, το οποίο είναι αρκετό για να τοποθετήσετε μια βελόνα. Κάντε κινήσεις με τη βελόνα σαν να είναι μοχλός, περνώντας την αιχμηρή άκρη κάτω από το κομμάτι του κλειδιού. Αυτό θα σας επιτρέψει να αποσπάσετε ελαφρά και να μετακινήσετε προς τα έξω το σπασμένο κλειδί από την κλειδαριά σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε τώρα είναι να το πιάσετε με την πένσα ή το τσιμπιδάκι για να το βγάλετε.

Σπασμένο κλειδί μέσα στην κλειδαριά

Αν είστε λιγότερο τυχεροί, το κλειδί μπορεί να έχει σπάσει βαθύτερα μέσα στον κύλινδρο της κλειδαριάς. Σε αυτή την περίπτωση, το πρόβλημα είναι ότι οι μπίλιες του κυλίνδρου πιθανόν να έχουν κολλήσει μπροστά από το κομμάτι του κλειδιού, δυσκολεύοντας έτσι την προσπάθειά σας να αφαιρέσετε το σπασμένο κλειδί από την κλειδαριά. Η καλύτερη λύση, εν προκειμένω, είναι να αγοράσετε ένα κιτ εξαγωγής σπασμένου κλειδιού από ένα κατάστημα με εργαλεία.

Σε ένα κιτ εξαγωγής σπασμένου κλειδιού, θα βρείτε ειδικά εργαλεία – εξολκείς κλειδιών διαφορετικού πάχους, σχεδιασμένα για να “σκαλίζουν” την κλειδαριά προκειμένου να βγάλουν το κολλημένο κομμάτι κλειδιού. Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των εργαλείων είναι ότι όλα διαθέτουν ένα άκρο που αποτελείται από ένα μικροσκοπικό άγκιστρο που έχει σχεδιαστεί για να πιάνει το σπασμένο κλειδί μέσα από την κλειδαριά.

Πώς θα χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία στο κιτ

Ανάλογα με τη διαμόρφωση της κλειδαριάς σας, θα χρειαστεί να δοκιμάσετε πρώτα μερικά από τα εργαλεία του σετ μέχρι να βρείτε το κατάλληλο. Τα παχύτερα, πιο άκαμπτα εργαλεία είναι τα ευκολότερα στη χρήση, αλλά το πάχος τους θα σας εμποδίζει μερικές φορές να τα εισάγετε στον κύλινδρο. Αν συμβαίνει αυτό, δοκιμάστε τα λεπτότερα εργαλεία του κιτ.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε το εργαλείο από την πλευρά όπου βρίσκονται οι πείροι. Επομένως, θα πρέπει να εισέλθετε στην πλευρά όπου η σχισμή του κλειδιού αγγίζει την άκρη του ρότορα. Το εργαλείο θα σας επιτρέψει να κατεβάσετε τους πείρους μπροστά από το κλειδί μέχρι να το φτάσετε. Μόλις φτάσετε εκεί, τοποθετήστε το εργαλείο κάτω από το σπασμένο κλειδί και πιάστε το με τον γάντζο. Αυτή η τεχνική σας επιτρέπει να αφαιρέσετε ένα σπασμένο κλειδί από μια κλειδαριά χωρίς να την καταστρέψετε. Ωστόσο, απαιτεί υπομονή, γι’ αυτό μην αποθαρρύνεστε και δοκιμάστε αρκετές φορές μέχρι να το καταφέρετε. Ανάλογα με το επίπεδο ασφαλείας του κυλίνδρου σας, η διαδικασία θα έχει και την ανάλογη δυσκολία και πολυπλοκότητα.

Τι να προσέξετε!

Εάν καμία από τις παραπάνω συμβουλές δεν σας βοηθήσει να αφαιρέσετε το σπασμένο κλειδί από την κλειδαριά σας, τότε η καλύτερη συμβουλή μας είναι να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία κλειδαρά. Συνιστούμε να αποφύγετε μεθόδους που βασίζονται στη χρήση μαγνήτη ή κόλλας. Οι μαγνήτες δεν αποτελούν αποτελεσματική τεχνική, επειδή δεν περιέχουν όλα τα κλειδιά σίδηρο και επειδή η δύναμη που ασκούν οι μπίλιες συγκρατεί το κλειδί στη θέση του. Οι τεχνικές που βασίζονται στη χρήση κόλλας ενέχουν μεγάλο κίνδυνο να καταστρέψουν την κλειδαριά σας, ενώ δεν είναι και ιδιαίτερα αποτελεσματικές.

Τέλος, αν ανοίξατε την πόρτα σας με ένα εργαλείο ή κατσαβίδι, το επόμενο βήμα είναι απλώς να αντικαταστήσετε τον κύλινδρο μόνοι σας. Όποιο και αν είναι το μέγεθος του κυλίνδρου σας και το επίπεδο ασφάλειας που χρειάζεστε, θα βρείτε έναν κύλινδρο που θα ταιριάζει στις ανάγκες σας στον ιστότοπο της Fernand. Θα χαρούμε επίσης να σας δώσουμε οποιαδήποτε συμβουλή χρειάζεστε και να σας βοηθήσουμε στην επιλογή του νέου σας κυλίνδρου ασφαλείας για την κλειδαριά.