φωτογραφία σπίτι μονοκατοικία με χιόνια μπροστά στην είσοδο και τον κήπο

Ιδέες για ζεστό σπίτι τον χειμώνα

Ο χειμώνας είναι εδώ, και μαζί του φέρνει κρύο, βροχές και χιόνια. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να προετοιμάσετε το σπίτι σας για να αντιμετωπίσετε τις καιρικές συνθήκες και να διατηρήσετε μια ζεστή και άνετη ατμόσφαιρα. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να κάνετε το σπίτι σας πιο ζεστό και φιλόξενο αυτή την εποχή, και να βεβαιωθείτε ότι είστε καλά προστατευμένοι από το κρύο.

Πώς θα διατηρήσετε το σπίτι ζεστό: ελέγξτε τις εγκαταστάσεις σας

1. Θέρμανση

Πριν αρχίσουν τα δυνατά κρύα, βεβαιωθείτε ότι η θέρμανση, ο λέβητας και ο θερμοσίφωνάς σας λειτουργούν σωστά και ότι δεν υπάρχουν διαρροές και βλάβες. Καλέστε έναν τεχνικό για συντήρηση και επαγγελματικό έλεγχο και καθαρισμό του συστήματος θέρμανσής σας.

Εάν έχετε τζάκι ή ξυλόσομπα, βεβαιωθείτε ότι οι καμινάδες είναι καθαρές και ελεύθερες από σκουπίδια, φωλιές πουλιών ή άλλα εμπόδια. Η καλή συντήρηση θα διασφαλίσει ότι το σύστημα θέρμανσής σας λειτουργεί αποτελεσματικά και χωρίς κινδύνους.

Παράλληλα, εφοδιαστείτε επαρκώς με ξύλα, πέλλετ, ή πετρέλαιο, ώστε να είστε έτοιμοι σε περίπτωση χιονόπτωσης ή απότομης επιδείνωσης του καιρού.

Φροντίστε ο χώρος μπροστά και γύρω από τα σώματα του καλοριφέρ, το τζάκι ή τη σόμπα σας, είναι καθαρός και απομακρύνετε τυχόν εύφλεκτα υλικά, έπιπλα και υφάσματα, ώστε να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα αλλά και να επιτύχετε τη βέλτιστη απόδοση των σωμάτων.

TIP: Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε τζάκι ή ξυλόσομπα, θα ήταν χρήσιμο να προμηθευτείτε έναν ανιχνευτή καπνού, φλόγας ή αερίων, για να έχετε πάντα το κεφάλι σας ήσυχο!

2. Θερμομόνωση

Μια καλή θερμομόνωση είναι καίρια για να διατηρήσετε τη θερμότητα στο εσωτερικό του σπιτιού. Για ένα άνετο και ζεστό σπίτι, βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες, τα παράθυρα και τα παντζούρια σας, σφραγίζουν σωστά, για να αποφύγετε την είσοδο κρύου αέρα. Ελέγξτε για πιθανές ρωγμές σε τοίχους, παράθυρα και πόρτες, και εάν χρειάζεται, εφαρμόστε στεγανοποιητικά υλικά.

TIP: Μία σούστα επαναφοράς πόρτας θα σας εξασφαλίσει ότι η πόρτα σας κλείνει γρήγορα και επαρκώς μετά από κάθε άνοιγμα, αποφεύγοντας έτσι την είσοδο κρύων ρευμάτων. Οι μηχανισμοί επαναφοράς πόρτας είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι στις πόρτες εισόδου, στις πόρτες αποθήκης και σε γκαραζόπορτες.

Βρείτε περισσότερες ιδέες για καλή μόνωση του σπιτιού, στο σχετικό μας άρθρο εδώ.

3. Εξωτερικοί χώροι

Εκτός από την καλή προετοιμασία του εσωτερικού του σπιτιού σας, βεβαιωθείτε ότι και το εξωτερικό είναι εξίσου ασφαλές και σωστά συντηρημένο. Ελέγξτε τους εξωτερικούς τοίχους, την ταράτσα και τη σκεπή σας – ένα ή δύο κεραμίδια εκτός θέσης μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική απώλεια θερμότητας.

Ελέγξτε επίσης, ότι οι σωλήνες είναι στεγανοί και ξεβουλωμένοι για να διασφαλίζεται η σωστή ροή του νερού και η αποστράγγισή τους. Θυμηθείτε να προστατεύσετε τους σωλήνες σε μη θερμαινόμενους χώρους, όπως το γκαράζ ή την αποθήκη, και να αδειάσετε και να κλείσετε την παροχή νερού σε εξωτερικές βρύσες και σωλήνες για να μην παγώσουν και σπάσουν.

Αν έχετε κήπο, μην ξεχνάτε να μαζεύετε τα ξερά φύλλα για να διατηρείτε τον εξωτερικό χώρο καθαρό, ακόμη και το χειμώνα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ξερά φύλλα και κλαδιά που μαζεύετε και να τα τοποθετείτε στις ρίζες των δέντρων και των θάμνων σας για να τα προστατεύσετε. Μην ξεχνάτε να προστατεύετε τα λαχανικά στον κήπο που δεν έχουν ακόμα ωριμάσει ή που μόλις αρχίζουν να φυτρώνουν (κολοκύθια, σπανάκι κ.ά.), καθώς και τα δέντρα και τα φυτά που κινδυνεύουν να “καούν” από το κρύο και τον παγετό.

Τέλος, βεβαιωθείτε ότι οι κλειδαριές και το κλείδωμα της πόρτας σας είναι καλά συντηρημένα και προστατευμένα από το κρύο, τα χιόνια και τη βροχή για να αποφύγετε μια ανεπάντεχη βλάβη που μπορεί να σας αφήσει κλειδωμένους εντός ή εκτός του σπιτιού. Τα καιρικά φαινόμενα μπορούν να διαβρώσουν και να προκαλέσουν ζημιά στην κλειδαριά ή στα λουκέτα που χρησιμοποιείτε για το κλείδωμα του ποδηλάτου, της μηχανής ή μίας εξωτερικής πόρτας. Σιγουρευτείτε ότι η τρύπα του κλειδιού είναι καθαρή και ο κύλινδρος της κλειδαριάς καλά συντηρημένος.

TIP: Ένα προστατευτικό κάλυμμα κυλίνδρου θα προστατεύσει την κλειδαριά της πόρτας εισόδου από την υγρασία και τις σκόνες, δίνοντας ένα αισθητικά όμορφο φινίρισμα στην πόρτα σας, ενώ ένα καλό λιπαντικό σε πούδρα όχι μόνο θα διατηρήσει την ομαλή λειτουργία του κυλίνδρου σας, αλλά θα τον προστατεύσει από το πάγωμα και τη διάβρωση από νερά.

Προετοιμαστείτε για τυχόν έκτακτες καταστάσεις:

Φροντίστε να έχετε ένα κιτ έκτακτης ανάγκης με βασικά είδη πρώτων βοηθειών, φανάρια, φακούς και μπαταρίες, καθώς και ένα φορητό φορτιστή για τα κινητά σας. Επιπλέον, η διατήρηση ενός αποθηκευτικού χώρου με κουβέρτες, ζεστά ρούχα και τρόφιμα μακράς διαρκείας μπορεί να αποτελέσει ένα ασφαλές καταφύγιο σε περίπτωση που το κρύο επιδεινωθεί.

Προετοιμάζοντας κατάλληλα την κατοικία σας για τον χειμώνα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα άνετο και ζεστό σπίτι κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές και απολαύστε την εποχή, έχοντας το σπίτι σας πλήρως εξοπλισμένο για τον χειμώνα.

fotografia ginaikas pou kathetai ston kanape skepasmeni me mia kafe kouverta kratontas mia koupa me zesto kafe