κλειδί πάνω σε κλειδαριά πόρτας σπιτιού

Ο κύλινδρος διπλής λειτουργίας

Ο κύλινδρος ή αφαλός είναι το κεντρικό στοιχείο μιας κλειδαριάς ασφαλείας, και είναι το στοιχείο αυτό που εγγυάται την ασφάλεια και την αντίστασή της στις προσπάθειες να ανοίξει κάποιος την πόρτα. Παρόλο που όλοι οι κύλινδροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το κλείδωμα της πόρτας, δεν έχουν όλοι τα ίδια χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα ασφαλείας, διαφορετικές διαστάσεις, αλλά και ειδικά χαρακτηριστικά και επιλογές που αφορούν κάθε κύλινδρο. Η διπλή λειτουργία ενός κυλίνδρου, γνωστή και ως λειτουργία έκτακτης ανάγκης ή διπλής ενέργειας είναι ένα από αυτά και η Fernand σας εξηγεί τη χρησιμότητά της.

Τι είναι ο κύλινδρος διπλής λειτουργίας;

Ένας κύλινδρος διπλής λειτουργίας είναι ένας κύλινδρος πόρτας που μπορεί να ξεκλειδώσει με το κλειδί από τη μία μεριά, ακόμα και όταν υπάρχει κλειδί από την άλλη μεριά του κυλίνδρου. Σε αντίθεση με έναν συμβατικό κύλινδρο κλειδαριάς, ο οποίος δεν μπορεί να δεχτεί κλειδί από την εξωτερική πλευρά εάν υπάρχει ήδη κλειδί στην εσωτερική μεριά του, ένας κύλινδρος διπλής λειτουργίας μπορεί να δεχτεί δύο κλειδιά ταυτόχρονα.

Πώς λειτουργεί ένας κύλινδρος διπλής λειτουργίας;

Ο κύλινδρος διπλής λειτουργίας είναι μια ειδική κατηγορία κυλίνδρου. Όλη η λειτουργία ενός κυλίνδρου, είτε διπλής λειτουργίας είτε συμβατικού, εξαρτάται από το τμήμα του κυλίνδρου που περιέχει τις μπίλιες και τα ελατήρια, τα οποία λειτουργούν σε συνδυασμό με το αντίστοιχο κλειδί για να ανοίξει η κλειδαριά.

Οι κύλινδροι διπλής λειτουργίας είναι επίσης γνωστοί ως κύλινδροι κλειδιού έκτακτης ανάγκης.

κύλινδρος διπλής λειτουργίας σε νίκελ χρώμα μαζί με βέλη που δείχνουν την κατεύθυνση στην οποία περιστρέφονται τα κλειδιά

Γιατί και πού πρέπει να εγκατασταθεί ένας κύλινδρος διπλής λειτουργίας;

Ποιο είναι το νόημα να μπορεί να ξεκλειδώσει ένας κύλινδρος εάν έχει εισαχθεί σε αυτόν ήδη το κλειδί; Ο κύλινδρος διπλής λειτουργίας είναι πολύ χρήσιμος σε πολλές περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, αν τα παιδιά γυρίσουν νωρίς στο σπίτι στο τέλος της ημέρας, ακόμη και αν ξεχάσουν το κλειδί πάνω πόρτα και αυτή είναι κλειδωμένη, οι γονείς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σπίτι ξεκλειδώνοντας την πόρτα από έξω.

Ακόμα, αν δύο άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι έχουν διαφορετικό πρόγραμμα, μπορούν να κλειδώσουν ο καθένας την εξώπορτα και να αφήσουν το κλειδί σε αυτήν για να μην χαθεί. Αντίθετα, δεν θα έχουν τον κίνδυνο να μείνουν εκτός σπιτιού αν το κλειδί είναι τοποθετημένο εσωτερικά και το άτομο που βρίσκεται μέσα κοιμάται.

Οι ηλικιωμένοι, επίσης, που ζουν μόνοι στο σπίτι τους, συχνά αφήνουν το κλειδί στην κλειδαριά για να μην το χάσουν ή το ξεχάσουν. Για να μην χρειάζεται να σηκωθούν για να ανοίξουν την πόρτα, οι συγγενείς μπορούν να έχουν το δικό τους κλειδί, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν ανά πάσα στιγμή χάρη στη διπλή λειτουργία του κυλίνδρου. Αυτός ο τύπος κυλίνδρου θα είναι πολύ χρήσιμος για την είσοδο στο σπίτι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Για τους ίδιους λόγους, αυτός ο τύπος κυλίνδρου τοποθετείται συχνά σε πόρτες κατοικιών ή δωματίων, όπου μένουν άτομα με μειωμένη ακοή ή μειωμένη κινητικότητα.

Πέρα από τις κατοικίες, ένας κύλινδρος διπλής λειτουργίας είναι απόλυτα χρήσιμος στις πόρτες εισόδου τουριστικών καταλυμάτων και δωματίων, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ξεχάσει το κλειδί πάνω στην κλειδαριά φεύγοντας. Με τη χρήση ενός κυλίνδρου διπλής λειτουργίας, η πόρτα μπορεί να ανοίξει από τους υπεύθυνους ή τους ιδιοκτήτες του χώρου από την έξω μεριά, ακόμα και εάν τα κλειδιά παραμένουν πάνω στην πόρτα στο εσωτερικό.

Σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, προτείνεται η χρήση κυλίνδρων με πόμολο, οι οποίοι προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια στη χρήση, καθώς ο φιλοξενούμενος μπορεί εύκολα να κλειδώνει την πόρτα από το εσωτερικό με απλή περιστροφή του μπουτόν (πόμολου), ενώ η κλειδαριά εξακολουθεί να μπορεί να ανοίξει ανεμπόδιστα από έξω με την είσοδο του κλειδιού.

Ποιόν κύλινδρο πρέπει να επιλέξετε;

Όπως συμβαίνει με όλους τους κυλίνδρους, η επιλογή του κατάλληλου κυλίνδρου επηρεάζεται από τα παρακάτω κριτήρια:

  • Ο σκοπός του κυλίνδρου
  • Το μέγεθος του κυλίνδρου
  • Το επίπεδο προστασίας που απαιτείται: πόρτα εισόδου, εσωτερική πόρτα κ.λπ.
  • Το είδος του κλειδιού: κλειδί απλό, αντιστρέψιμο επίπεδο κλειδί κ.λπ.

Μάθετε περισσότερα για τα 4 βασικά κριτήρια επιλογής κυλίνδρου στο άρθρο μας εδώ.

Η διπλή λειτουργία είναι διαθέσιμη εξ αρχής σε ορισμένους κυλίνδρους, ενώ σε άλλους αποτελεί επιλογή. Ανατρέξτε στην περιγραφή του κυλίνδρου για να ελέγξετε αν η επιλογή είναι διαθέσιμη.

Ένας κύλινδρος διπλής λειτουργίας είναι πολύ πρακτικός, ακόμη και απαραίτητος σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν στην οικογένεια των πατενταρισμένων κυλίνδρων που είναι γνωστοί ως κύλινδροι Euro Profile, οι οποίοι μπορούν εύκολα να εγκατασταθούν σε μεγάλο αριθμό κλειδαριών με ένα ή πολλαπλά σημεία κλειδώματος.

σχέδιο στο οποίο φαίνεται ένας κύλινδρος διπλής λειτουργίας μαζί με ένα ζευγάρι κλειδιά

Κύλινδρος διπλής λειτουργίας και ασφάλεια

Δεδομένων των χαρακτηριστικών ενός κυλίνδρου διπλής λειτουργίας, θα μπορούσαμε κάλλιστα να αναρωτηθούμε αν είναι εξίσου ασφαλείς με τους συμβατικούς κυλίνδρους.

Η απάντηση είναι πως ναι. Ένας κύλινδρος διπλής λειτουργίας είναι εξίσου ασφαλής με έναν τυπικό κύλινδρο διπλής εισόδου. Οι μπίλιες και ο μηχανισμός είναι πανομοιότυποι ως προς την ασφάλεια με εκείνους ενός βασικού κυλίνδρου, η διαφορά έγκειται στην αρχή της λειτουργίας τους και όχι στο επίπεδο ασφάλειας.

Πλεονεκτήματα

Σε ορισμένες περιστάσεις ή καταστάσεις, ένας κύλινδρος διπλής λειτουργίας είναι πολύ σημαντικός και φέρει πλεονεκτήματα σε σχέση με έναν απλό κύλινδρο. Κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να είναι ενδεικτικά:

  • Πόρτα κατοικίας ατόμου με αναπηρία.
  • Πόρτα εισόδου ατόμου με μειωμένη κινητικότητα ή ηλικιωμένου ατόμου.
  • Δυνατότητα ξεκλειδώματος σε περίπτωση κινδύνου από πυρκαγιά, καπνό κ.λπ.
  • Πόρτα που έχει κλειδώσει με κλειδί ξεχασμένο πάνω στον κύλινδρο.
  • Πόρτες που ανοίγουν από προσωπικό που εργάζεται με βάρδιες.

Spotlight: ο κύλινδρος διπλής λειτουργίας Thirard Transit 2, ο απόλυτος κύλινδρος για την εξώπορτά σας

Ο κύλινδρος Transit 2 διπλής λειτουργίας είναι ο ιδανικός κύλινδρος για την ασφάλιση μιας πόρτας εισόδου, με επίπεδο ασφαλείας 8/10 και λειτουργία έκτακτης ανάγκης για ξεκλείδωμα από το εξωτερικό.

Ο κύλινδρος Transit 2 διατίθεται σε μεγάλη γκάμα μεγεθών, όπως 30x30mm, 35x35mm και 40x40mm, καθώς και 30x40mm και 30x50mm.

Άλλες γκάμες κυλίνδρων ενδέχεται να διαθέτουν αυτή την επιλογή, γι’ αυτό μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μας εδώ, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο  [email protected] ή τηλεφωνικά στο 215 215 5175.