γυναίκα κάθεται πάνω σε ξύλινη καρέκλα μέσα στο σπίτι της, δίπλα σε αναμμένα κεριά και φοράει σκούφο και είναι σκεπασμένη με κουβέρτα

Καλή μόνωση χωρίς πολλές δαπάνες

Το κρύο έχει έρθει για τα καλά: ο χειμώνας είναι πλέον εδώ και οι πρώτοι παγετοί βρίσκονται προ των πυλών! Το ξεκίνημα του χειμώνα είναι η ιδανική στιγμή για να κάνετε έναν έλεγχο και επαναξιολόγηση της μόνωσης του σπιτιού σας. Είναι σημαντικό να κάνετε μερικές προσαρμογές πριν από την άφιξη των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, για να αποφύγετε το ρίγος και να σώσετε το πορτοφόλι σας, αλλά και τον πλανήτη. Το επίπεδο της μόνωσης μιας κατοικίας, είναι σε κάθε περίπτωση και θέμα προϋπολογισμού, γι’ αυτό εντοπίσαμε και σας παρουσιάζουμε ορισμένες οικονομικές αλλά αποδοτικές μεθόδους για καλή μόνωση που θα σας προστατεύσουν από τα κρύα και τον χειμώνα.

Καλή μόνωση από τα κρύα ρεύματα αέρα

Πρώτο απ’ όλα, πρέπει να ελέγξετε το σπίτι σας για τυχόν απώλεια θερμότητας. Μπορεί να σας ακούγεται περιττή συμβουλή, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν εξυπηρετεί σε τίποτα να επενδύσετε σε ανακαινίσεις για το σπίτι σας, εάν αυτό είναι γεμάτο διαρροές.

Για να αποφύγετε να γεμίσει το σπίτι σας με διαρροές, πρέπει να τις εντοπίσετε εγκαίρως. Οι περισσότερες διαρροές προέρχονται από ρωγμές ή τρύπες στους τοίχους, που προκαλούνται από χτυπήματα ή από την υγρασία. Το καλό με αυτόν τον καιρό είναι ότι σας βοηθάει να τις εντοπίσετε. Είναι εύκολο να αισθανθείτε ένα απαλό αεράκι ή κρύο απλά ακουμπώντας ή πλησιάζοντας στα σημεία διαρροής. Παρά το μέγεθός τους, αυτά τα μικρά ανοίγματα προκαλούν σημαντική απώλεια της θερμότητας από το εσωτερικό του σπιτιού και συμβάλλουν στη συνολική ψύξη του χώρου και σε υψηλότερο ενεργειακό κόστος για εσάς.

Για να κλείσετε αυτές τις τρύπες και τις ρωγμές, τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι απλούστερο: Απλά εφαρμόστε μια στρώση επιδιορθωτικού σοβά. Εάν το μέγεθος της τρύπας ή της ρωγμής το επιτρέπει, προσθέστε διογκούμενο αφρό για ακόμη μεγαλύτερη μόνωση.

Ελέγξτε τα ανοίγματα

Μια άλλη αιτία πολλών προβλημάτων μόνωσης είναι τα φθαρμένα ή κακής ποιότητας σημεία πρόσβασης. Οι πόρτες, τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες θα πρέπει επίσης να επιλέγονται με γνώμονα τις μονωτικές τους ιδιότητες. Σημαντικό ρόλο για το επίπεδο μόνωσης που προσφέρουν, πέρα από τη σωστή κατασκευή τους, αποτελούν τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα, καθώς και οι “στρώσεις” που έχουν (πχ χρήση διπλών τζαμιών). Δυστυχώς, αυτά τα κρίσιμα σημεία συχνά παραβλέπονται ή υποτιμούνται κατά την αγορά και την εγκατάστασή τους, με αποτέλεσμα να μην προσφέρουν επαρκή μόνωση.

Τα ανοίγματα μπορούν επίσης να υποβαθμιστούν σταδιακά εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, με τη φθορά του χρόνου και τη χρήση. Στη χειρότερη περίπτωση, θα χρειαστεί να τα αντικαταστήσετε με καινούρια, αλλά αν αφιερώσετε χρόνο, μπορείτε να ανακαινίσετε την πόρτα ή το παράθυρό σας χωρίς να χρειαστεί να το αλλάξετε. Η ανακαίνιση μπορεί να γίνει σε πολλά επίπεδα, όπως η αλλαγή του υλικού εξωτερικά με ένα υλικό με καλύτερη ποιότητα ή η στεγανοποίηση του σημείου που σφραγίζουν.

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να είχατε φανταστεί έως τώρα, ένα κακώς μονωμένο σημείο στο σπίτι επιτρέπει σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της θερμότητας να διαφύγει. Εάν μάλιστα υπάρχουν περισσότερα από ένα σημεία με το παραπάνω πρόβλημα, είναι πολύ πιθανό σύντομα να αρχίσετε να αισθάνεστε παγωμένα ρεύματα αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού σας.

Αξεσουάρ για καλή μόνωση

Εάν η μόνωσή σας είναι επαρκής και δεν έχει σημαντικά ελαττώματα, μπορείτε επιπλέον να εξοικονομήσετε και να διατηρήσετε μερικούς βαθμούς θερμοκρασίας χρησιμοποιώντας οικονομικά αξεσουάρ.

Το πρώτο αξεσουάρ, το οποίο χρησιμοποιείται σπάνια, είναι ο μηχανισμός επαναφοράς (ή σούστα) της πόρτας. Υδραυλική, αυτόματη, με μπράτσο ή ελατήριο, υπάρχουν διάφοροι τύποι σούστας για την πόρτα σας, καθένας από τους οποίους αντιστοιχεί σε διαφορετικές ανάγκες ανάλογα με το βάρος ή το μοντέλο της πόρτας.

Με το άνοιγμα και το κλείσιμο της πόρτας κάθε φορά, σημαντικό ποσοστό της θερμότητας στο εσωτερικό διαφεύγει. Αφήνοντας μια πόρτα ανοιχτή για λίγα λεπτά, μπορεί η εσωτερική θερμοκρασία να πέσει ακόμα και 5°C. Αυτό το σύστημα, το οποίο δεν προορίζεται μόνο για επαγγελματίες, θα σας επιτρέψει να φέρετε τα ψώνια σας με τα χέρια σας γεμάτα, με την πόρτα να κλείνει πίσω σας αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται να παραμείνει ορθάνοιχτη επιτρέποντας στο κρύο να εισχωρήσει στο σπίτι σας. Οι μηχανισμοί επαναφοράς πόρτας είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι στις πόρτες εισόδου, στις πόρτες αποθήκης και σε γκαραζόπορτες.

Πέρα από αυτό το απλό και εύχρηστο αξεσουάρ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τη διακόσμηση του σπιτιού σας, ώστε να διατηρήσετε τη θερμοκρασία του και τη ζεστασιά στο χώρο. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, από την πλευρά της διακόσμησης με τις κουρτίνες και τα χαλιά.

Τόσο πρακτικές όσο και διακοσμητικές, οι θερμικές ή θερμομονωτικές κουρτίνες είναι κουρτίνες συσκότισης κατασκευασμένες από μονωτικό υλικό (θερμική επένδυση). Πόρτες, παράθυρα, μπαλκονόπορτες… όλα τα ανοιχτά σημεία μπορούν να εξοπλιστούν με αυτό το είδος κουρτίνας για να κρατήσουν το κρύο μακριά από τα τζάμια ή το άνοιγμα.

Τα χαλιά έχουν επίσης μονωτικές ιδιότητες, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε δάπεδα με πλακάκια. Ορισμένα χαλιά κατασκευάζονται επίσης από υλικά που είναι ειδικά αναγνωρισμένα για τις μονωτικές τους ιδιότητες, καθιστώντας τα ιδανικά για χρήση μπροστά από έναν καναπέ ή όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι.

Τέλος, στον διακοσμητικό τομέα, μην ξεχνάτε τα αεροστόπ πόρτας. Αυτοκόλλητο, από λάστιχο ή από αφρώδες υλικό, εφαρμοστό πάνω στην πόρτα ή τοποθετημένο εξωτερικά, είναι ένα αξεσουάρ απολύτως απαραίτητο που θα εμποδίσει τη διέλευση του κρύου κάτω από τις εσωτερικές πόρτες ή την εξώπορτά σας.

Όλες αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την μόνωση στο σπίτι σας και να διατηρήσετε τη θερμοκρασία του ζεστή τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Στο κατάστημά μας θα βρείτε αξεσουάρ για την πόρτα και τα παράθυρά σας που θα βοηθήσουν και θα συμπληρώσουν κάθε προσπάθεια ανακαίνισης ή ανανέωσης του σπιτιού σας.