εικόνα με ένα βάζο γεμάτο κέρματα και ένα μικρό φυτό να ανθίζει από πάνω τοποθετημένο πάνω σε έδαφος γεμάτο πράσινα φυτά

5 συμβουλές για ένα “πράσινο” σπίτι

Θέλετε να στραφείτε σε έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε; Το σπίτι σας μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία αυτής της διαδρομής και θα δείτε ότι, χάρη στις 5 απλές συμβουλές μας για ένα “πράσινο” σπίτι, δε θα σας φανεί καθόλου δύσκολο!

1. Πράσινο σπίτι και νερό: μειώστε την κατανάλωση νερού

Το έχετε ακούσει σίγουρα πολλές φορές: προτιμήστε ένα γρήγορο ντους αντί για μπάνιο και αποφύγετε να αφήνετε το νερό να τρέχει για όση ώρα σαπουνίζεστε ή όσο βουρτσίζετε τα δόντια σας. Γνωρίζατε όμως ότι μπορείτε επιπλέον να εγκαταστήσετε στις βρύσες σας περιοριστές ροής (ή πνίχτες εξόδου νερού); Αυτή η μικρή επένδυση, που κοστίζει λιγότερο από 10 ευρώ ανά τεμάχιο, μπορεί να μειώσει ακόμα και στο μισό την κατανάλωση νερού.

Για να μειώσετε ακόμη περισσότερο την κατανάλωσή σας στο νερό, μπορείτε να τοποθετήσετε έναν συλλέκτη (ή δεξαμενή) βρόχινου νερού, όπου αυτό είναι εφικτό. Με τον τρόπο αυτό θα μπορείτε να συλλέγετε το νερό της βροχής και να το χρησιμοποιήσετε για εξωτερικές εργασίες όπως να ποτίσετε τα φυτά σας, να καθαρίσετε τη βεράντα κλπ.

2. Πράσινο σπίτι και ενέργεια: μειώστε την κατανάλωση ενέργειας

Το πρώτο σημείο που πρέπει να προσέξετε, προκειμένου να αρχίσετε να εξοικονομείτε ενέργεια, είναι η μόνωση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλής ποιότητας μόνωση, ιδιαίτερα στην οροφή ή την ταράτσα, καθώς σε ένα μη επαρκώς μονωμένο σπίτι, περίπου το 25% με 30% της θερμότητας στο εσωτερικό διαφεύγει μέσω της οροφής. Βεβαιωθείτε ότι τα παράθυρα, οι πόρτες και το γκαράζ σας είναι επίσης καλά μονωμένα. Διαβάστε περισσότερα για το πώς θα δημιουργήσετε καλή μόνωση στο σπίτι σας, εύκολα και οικονομικά, στο άρθρο μας εδώ.

Η μόνωση του κυκλώματος από το οποίο διέρχεται το ζεστό νερό είναι ένα σημείο που συχνά παραβλέπεται. Μπορεί όμως εύκολα να κάνει τη διαφορά. Και μην ξεχνάτε ότι οι ηλεκτρικές συσκευές που παραμένουν ανοιχτές μπορεί να ευθύνονται για το 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Γι’ αυτό τοποθετήστε μια πρίζα με διακόπτη, ώστε να μπορείτε να διακόπτετε εύκολα την παροχή ρεύματος ή κλείνετε και αφαιρείτε από την πρίζα τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε.

3. Ελαχιστοποιήστε τα οικιακά σας απόβλητα

Το να ελαχιστοποιήσετε τα απόβλητά σας μπορεί να σας ακούγεται πολύ δύσκολο έως αδύνατο, ωστόσο δεν είναι τόσο περιοριστικό ή περίπλοκο όσο φαίνεται.

Στην κουζίνα, χρησιμοποιήστε γυάλινα βάζα και επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία για την αποθήκευση των τροφίμων και προτιμήστε χύμα προϊόντα αντί για συσκευασμένα, στα είδη που αυτά είναι διαθέσιμα ή επιλέξτε συσκευασίες ανακυκλώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον. Ιδιαίτερα δημοφιλής στα σούπερ μάρκετ και ακόμη περισσότερο διαδεδομένη στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, η αγορά χύμα προϊόντων βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης συσκευασιών και, συνεπώς, των αποβλήτων.

Στο μπάνιο, προτιμήστε στερεά σαπούνια και σαμπουάν και αντικαταστήστε τα βαμβάκια μιας χρήσης με πλενόμενα και επαναχρησιμοποιούμενα.

Η διαδικασία της κομποστοποίησης συμβάλλει επίσης στη μείωση των απορριμμάτων, καθώς όλες οι φλούδες των φρούτων και των λαχανικών σας και τα υπολείμματα των τροφών δεν θα καταλήγουν πλέον στον κάδο απορριμμάτων. Υπάρχουν δε, απλές λύσεις κομποστοποίησης στο σπίτι για όσους ζουν σε διαμέρισμα χωρίς κήπο και δεν έχουν κοντά τους ειδικούς κάδους κομποστοποίησης.

Τέλος, ανακαινίστε και ανανεώστε τα έπιπλά σας με νέους μεντεσέδες αντί να αγοράσετε καινούργια. Θα νιώσετε μεγάλη ικανοποίηση από το να έχετε ένα “καινούργιο” έπιπλο στο σπίτι που έχετε φτιάξει μόνοι σας!

4. Μειώστε την κατανάλωση τοξικών προϊόντων

Ένας μεγάλος αριθμός από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά για καθάρισμα περιέχουν τοξικές ουσίες. Ωστόσο,  είναι αρκετά εύκολο να τα αποφύγουμε και να περιορίσουμε τη χρήση τους αισθητά. Υπάρχουν “συνταγές” για την κατασκευή προϊόντων που γίνονται εύκολα και γρήγορα, τα οποία είναι όχι μόνο πολύ οικονομικά, αλλά και απολύτως φιλικά προς το περιβάλλον, ώστε να μπορείτε να έχετε ένα πιο υγιεινό σπίτι αποφεύγοντας τους κινδύνους από την εισπνοή και την επαφή με τοξικά προϊόντα. Θα βρείτε πολλές προτάσεις και οδηγίες στο διαδίκτυο για να φτιάξετε DIY απορρυπαντικά, σκόνη πλυσίματος ή καθαριστικά τζαμιών χρησιμοποιώντας φυσικά προϊόντα όπως λευκό ξύδι ή φυσικό σαπούνι. Επιπλέον, θα μειώσετε τα απορρίμματά σας επαναχρησιμοποιώντας τα δοχεία και τα μπουκάλια σπρέι προκειμένου να τα γεμίσετε με τα χειροποίητα καθαριστικά.

5. Πράσινο σπίτι και συσκευές: επιλέξτε εξοπλισμό εξοικονόμησης ενέργειας

Αν πρόκειται να αντικαταστήσετε κάποια από τις οικιακές σας συσκευές (ψυγείο, πλυντήριο ρούχων, απορροφητήρα, τηλεόραση, ηλεκτρική σκούπα κ.λπ.), φροντίστε να επιλέξετε μια σύγχρονη συσκευή εξοικονόμησης ενέργειας. Μπορείτε εύκολα να τις αναγνωρίσετε από την κατάταξή τους από A+++ έως D ή ακόμη και G.

Το ίδιο ισχύει και για τους λαμπτήρες, προτιμώντας τους LED από τους λαμπτήρες αλογόνου, οι οποίοι καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια και έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής.

Τέλος, μην ξεχνάτε το κλείσιμο της πόρτας, επιλέγοντας ένα μηχανισμό κλεισίματος ο οποίος θα κλείνει αυτόματα και απαλά την πόρτα σας κάθε φορά που την ανοίγετε. Με τον τρόπο αυτό, η θερμότητα θα παραμένει στο εσωτερικό του χώρου, και η θερμοκρασία του σπιτιού σας θα διατηρείται σταθερή, εξοικονομώντας έτσι κόστος και κατανάλωση στη θέρμανση.

μηχανισμός σούστα επαναφοράς πόρτας σε νίκελ ασημί χρώμα τοποθετημένη στο επάνω μέρος ξύλινης πόρτας

Το να ξεκινήσετε έναν πιο πράσινο και οικολογικό τρόπο ζωής δεν είναι κάτι ακατόρθωτο, και ξεκινάει από το σπίτι σας. Αλλάξτε σταδιακά τις συνήθειές σας χωρίς να χάσετε την άνεσή σας, ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, και δεν θα παρατηρήσετε καμία αλλαγή… εκτός από το ύψος του λογαριασμού σας!